Ekofisk viste seg å være det første oljefeltet som var funnet til havs. Funnet var starten på en ny æra i norsk historie og gjorde for alvor Norge til en oljenasjon.
Lansering og ny utstilling
Norsk Oljemuseum markerte 50-årsdagen med å lansere Industriminne Ekofisk og åpning av den nye utstillingen «Funnet som forandret Norge – Ekofisk 50 år».
25. oktober kl. 11 starter feiringen av Ekofisk. Direktør i Oljedirektoratet Bente Nyland står for åpningen, og alle er velkommen til arrangementet på Oljemuseet.
Industriminne Ekofisk
Industriminne Ekofisk, som ble lansert denne dagen, bygger videre på det aller første kulturminneprosjektet Norsk Oljemuseum gjorde. Det er et omfattende dokumentasjonsprosjekt som sikrer at viktig industrihistorie tas vare på for ettertiden. Den geologiske, teknologiske, økonomiske og politiske historien samles i et eget nettsted og er dermed tilgjengelig for offentligheten i et evighetsperspektiv.
Norsk Oljemuseum har nå oppdatert det første Ekofisk-prosjektet og 25. oktober lanseres derfor Industriminne Ekofisk i ny drakt.
Følg historien
Ekofisk var det første drivverdige funnet som ble gjort på norsk sokkel. Noen av de første oljedråpene man fikk opp fra sokkelen har plass i museet. Det samme har borekronen som traff de enorme reservoaret i grunnen.
Utviklingen av feltet har bidratt med arbeidsplasser og enorme inntekter gjennom 50 år. Men prisen for dette har også vært høy. De verste ulykkene i den norske oljevirksomheten har skjedd på Ekofisk-feltet. Aller verst blant ulykkene er Bravo-utblåsningen i 1977 og Alexander L. Kielland-katastrofen som tok 123 menneskeliv i 1980. Det er en viktig del av Ekofisk-historien.
I utstillingen «Funnet som forandret Norge – Ekofisk 50 år» blir publikum ledet gjennom Ekofisk-historien, fra gjenstand til gjenstand i utstillingen på museet.