Barn og unge Barn og unge
Oljemuseet er fullt av kjekke aktiviteter og opplevelser for barn og ungdom. Noen justeringer har blitt gjort grunnet smittevern, men vi har fortsatt mye kjekt å oppleve.
Full fart. Foto Elisabeth Tønnessen/NOM
Full fart på museet. Foto: Elisabeth Tønnessen/NOM

I våre utstillinger viser vi to filmer, en animert film om et dykk i Nordsjøen og vår nye film «Oljeunge».

I lekeplattformen Småtroll kan barn fra to til ti år klatre opp i helikopteret, skli på rutsjebanen eller «jobbe» på boredekket. Beklager, midlertidig stengt grunnet smittevernhensyn. 

Det skal være kjekt å besøke museet, også for litt eldre barn – og eventyrlystne voksne. Hva med å teste ut redningsstrømpen? Her kan du skli ned nettet og teste høydeskrekken med et fall på fire meter. I katastoferommet må du gjennom en mørk labyrint mens alarmen går – klarer du å finne veien ut? Hvem i familien finner veien raskest?!

Vi vil gjerne at dere skal kunne lære noe når dere besøker oss, også som familie. For barn fra førskolealder til ut ungdomsskolen har vi aktivitetsark tilpasset aldersgruppen. Slik får alle oppleve utstillingene på hver sin måte.

Hvordan ble oljen til?

I utstillingen «Dype hemmeligheter» kan du forstå hvordan oljen og gassen ble til, langt der ned i havbunnen. Hva er den lagd av og hvor gammel er den egentlig?

Det er ganske utrolige svar på det! All olje og gass er laget av bittesmå alger som levde i havet for omtrent 200 millioner år siden!

Da gikk det dinosaurer rundt på jorda og energien fra sola som skinte da, er den som er fanget i algene og som i dag driver motorer i biler og fly. Ganske utrolig, egentlig. Forså mer av dette i den spennende utstillingen «Dype hemmeligheter».

Lekeplattformen Småtroll – midlertidig stengt

Her kan små og mellomstore barn leke oljearbeider og heise nye forsyninger om bord med heisekranen, klatre opp til helikopteret gjennom rørene og rutsje på rutsjebanen. Småtroll og Alle barns oljeselskap trenger alltid nytt mannskap.

småtroll-bilde

Katta-stroferommet – delvis stengt

Alle oljearbeidere må ha grundig sikkerhetsopplæring før de får lov til å jobbe på plattform. Hvis du tør gå inn i mørket, gjennom labyrinten i Katta-stroferommet, vet du litt mer om hva det betyr. Hvem kommer seg tryggest og raskest ut gjennom labyrinten? Konkurransen er i gang!

På vei inn i Katta-stroferommet. Foto: Jan A. TjemslandPå vei inn i Katta-stroferommet.
Foto: NOM/Jan A. Tjemsland

Boredekket og redningsstrømpen

Ta turen ut i havet, gjennom museets helikopterinngang og ut på satellittene i sjøen. Her vil du få et godt inntrykk av hvordan det er på en boredekket på en oljeplattform. Ekte utstyr fra oljeindustrien finner du her og kan utforske.  Gå opp på taket og skli ned redningsstrømpen – så mange ganger du vil! Gjerne i våre overlevingsdrakter – de er til fri benyttelse.

redningsstrompe
Hvor rask er du ned redningsstrømpen? Foto: NOM/Jan A. Tjemsland

Oljen i økonomien

Oljen er en verdfull vare – så verdifull at den kalles det sorte gull. Olje- og gassforekomstene på norsk sokkel har gjort Norge til ett av verdens rikeste land. Oljeinntektene har stor betydning for alle som bor og lever her. Forstå litt mer om hvordan – og si din mening om hvordan landet bør forvalte oljerikdommen i framtiden.

Foto: Fredrik Ringe
Modeller av rigger og plattformer. Hvor store er de egentlig? Foto: Fredrik Ringe

Modellene

Har du en følelse av hvor stort Eiffeltårnet i Paris er, eller Valbergtårnet i Stavanger. Da kan du forstå hvor store oljeplattformene er også. Vi har sammenlignet en lang rekke installasjoner i havet med nettopp Eiffeltårnet og Valbergtårnet for å gjøre det lettere å skjønne dimensjonene.

Helikopter på plattformmodell i oljemuseet foto Fredrik Ringe
Studer tro kopi av plattformer. Foto: NOM/Fredrik Ringe

Statfjord B og Troll A

Hvordan ser egentlig de store plattformene ut. De ligger langt til havs og få har sett dem i virkeligheten. På Norsk Oljemuseum kan du virkelig forstå hvor store og avanserte disse installasjonene i havet er. De store modellene av Statfjord B og Troll A er tro kopier av disse plattformene.

geologi2958 web stort
Gjennom året kan du komme på aktivitetsdager med forskjellige tema. Foto: Shadé Martins

Geoparken fotografert av Emile Ashley
Geoparken er bygd av elementer fra oljeindustrien. Foto: Emile Ashley

Geoparken

Geoparken er en populær samlingsplass og utfordrende lekeplass. Parken består av deler fra installasjoner brukt i produksjon på norsk sokkel.