Det skal være gøy å besøke museet, både for små, litt eldre barn – og eventyrlystne voksne. I utstillingene på Norsk Oljemuseum er det rom for å leke, studere og hygge seg sammen som familie.
Vi vil gjerne at dere skal kunne lære noe når dere besøker oss, også som familie. For barn fra førskolealder til ut ungdomsskolen har vi aktivitetsark og bildequiz tilpasset aldersgruppen. Slik får alle oppleve utstillingene på hver sin måte.
Hva med å teste ut redningsstrømpen? Her kan du skli ned nettet og teste høydeskrekken med et fall på fire meter. I katastoferommet må du gjennom en mørk labyrint mens alarmen går – klarer du å finne veien ut? Hvem i familien finner veien raskest?!
Lekeplattformen Småtroll endelig tilbake!
Nyrenovert og klar for mye kjekk lek. Her kan små og mellomstore barn leke oljearbeider og heise nye forsyninger om bord med heisekranen, klatre opp til helikopteret gjennom rørene og rutsje på rutsjebanen. Småtroll og Alle barns oljeselskap trenger alltid nytt mannskap.
Katastroferommet
Alle oljearbeidere må ha grundig sikkerhetsopplæring før de får lov til å jobbe på plattform. Hvis du tør gå inn i mørket, gjennom labyrinten i Katastroferommet, vet du litt mer om hva det betyr. Også hjemme er det greit å ha en evakueringsøvelse.
Hvem kommer seg tryggest og raskest ut gjennom labyrinten? Konkurransen er i gang!
Hvordan ble oljen til?
I utstillingen «Dype hemmeligheter» kan du forstå hvordan oljen og gassen ble til, langt der nede i det som nå er havbunnen. Hva er den lagd av og hvor gammel er den egentlig?
Det er ganske utrolige svar på det. All olje og gass er laget av bittesmå alger som levde i havet for omtrent 200 millioner år siden!
Da gikk det dinosaurer rundt på jorda og energien fra sola som skinte da, er den som er fanget i algene og som i dag driver motorer i biler og fly. Ganske utrolig, egentlig. Forstå mer av dette i den spennende utstillingen «Dype hemmeligheter».
Boredekket og redningsstrømpen
Ta turen ut i havet, gjennom museets helikopterinngang og ut på satellittene i sjøen. Her får du et godt inntrykk av hvordan det er på en boredekket på en oljeplattform. Ekte utstyr fra oljeindustrien finner du her og du er velkommen til å utforske alt. Gå opp på taket av boredekket og skli ned redningsstrømpen – så mange ganger du vil!
Ta gjerne på en av våre overlevingsdrakter – de er til fri benyttelse. Du finner dem på vei ut offshore.
Klima for endring
I utstillingen “Klima for endring” kan du lære mer om energihistorien, om hvor dominerende fossil energi har vært for vekst og velstand verden rundt og hvor nødvendig det er raskt å finne alternative energiformer for å unngå skadelig global oppvarming. Vet du hvor stort ditt eget klimaavtrykk er? Test deg selv i utstillingen på Norsk Oljemuseum.
Oljen i økonomien
Oljen er en verdfull vare – så verdifull at den kalles det sorte gull. Olje- og gassforekomstene på norsk sokkel har gjort Norge til ett av verdens rikeste land. Oljeinntektene har stor betydning for alle som bor og lever her. Forstå litt mer om hvordan – og si din mening om hvordan landet bør forvalte oljerikdommen i framtiden.
Modellene
Har du en følelse av hvor stort Eiffeltårnet i Paris er, eller Valbergtårnet i Stavanger. Da kan du forstå hvor store oljeplattformene er også. Vi har sammenlignet en lang rekke installasjoner i havet med nettopp Eiffeltårnet og Valbergtårnet for å gjøre det lettere å skjønne dimensjonene.
Hvordan ser egentlig de store plattformene ut? De ligger langt til havs og få har sett dem i virkeligheten. På Norsk Oljemuseum kan du virkelig forstå hvor store og avanserte disse installasjonene i havet er. De store modellene av Statfjord B og Troll A er tro kopier av disse plattformene.
Geoparken
Geoparken er en populær samlingsplass og utfordrende lekeplass like utenfor museet. Parken består av deler fra installasjoner brukt i produksjon på norsk sokkel. Her kan du hoppe på store baller, trampoline eller skate blant rør fra industrien.