Arbeidet med kulturminne Draugen er godt i gang Arbeidet med kulturminne Draugen er godt i gang
Publisert: 28. januar 2016 Oppdatert: 22. mars 2016
Prosessen med å dokumentere Draugen-feltet som et teknisk-industrielt kulturminne er nå i full gang. Tirsdag 19. januar reiste en stor delegasjon fra Norsk Oljemuseum og fra Statsarkivet i Stavanger til Kristiansund, og driftsorganisasjonen til Draugen, og satte offisielt igang prosjektet som skal strekke seg over tre år.
Print Friendly, PDF & Email

Som første felt som kom i drift nord for 62. breddegrad er Draugen en milepæl i norsk oljehistorie. Men feltet har også mange andre historier med seg. Hva er grunnen til den spesielle utformingen av plattformen? Hvilken rolle spilte Alta-saken i denne historien? Hvordan har Draugen preget byutviklingen i Kristiansund?

Hele historien om Draugen, omlandet og Norske Shell skal bli presentert på et eget nettsted. Her vil publikum også få mulighet til å selv studere alt kildemateriale som blir samlet, digitalisert og tilgjengeliggjort. Primærkilder som fotografier, filmer, intervjuer, tidsskrifter, avisutklipp, rapporter, tekniske tegninger og radioinnslag vil bli scannet og lagt ut i sin helhet. Statsarkivet i Stavanger har ansvaret for alt arkivmateriale som blir samlet i løpet av prosjektet.

«Kulturminne Draugen» er en videreføring av arbeidet med de ferdigstilte kulturminneprosjektene for Ekofisk (2005), Frigg (2008), Statfjord (2012) og Valhall (2015). Som operatør for feltet har A/S Norske Shell, på vegne av partnerne i Draugen-lisensen, gitt Norsk Oljemuseum i oppdrag å gjennomføre dokumentasjonsprosjektet. Arbeidet med «Kulturminne Draugen» skal pågå ved Norsk Oljemuseum i tre år.