«Nerver av stål» åpnet 11. januar «Nerver av stål» åpnet 11. januar
Publisert: 29. desember 2017 Oppdatert: 14. mars 2018
Visste du at 8800 km med rørledninger av stål ligger på havbunnen mellom Norge, Storbritannia og Europa? Rør like lange som distansen Stavanger - Tokyo forskyner Europa med gass fra norsk sokkel. Gassen er helt avgjørende for dagligliv, transport og industri for millioner av europeere, hver dag - hele året.
Print Friendly, PDF & Email

Tusenvis av kilometer med rørledninger ligger skjult under havet, på havbunnen mellom felt på norsk sokkel, terminaler langs norskekysten og mottaksanlegg i Strobritannia, Tyskland, Belgia og Frankrike.

Gjennom disse rørene strømmer det hver eneste dag store mengder gass fra norsk sokkel.

Historie om rør

Gassen er helt avgjørende for oppvarming, matlaging og transprot for millioner av europeere. Industri på kontinentet og i Storbriannia drives også på gass fra Norge.

I den helt nye installasjonen «Nerver av stål» får du innblikk i hele rørledningsnettet som på samme måte som nerver i kroppen sender livsviktige signaler ut, sørger for trygg forsyning av energi i form av norsk gass til mennesker i Europa. Rørledningshistorien startet i 1977 og du kan følge den fram til Polarled, det hittil siste røret som er lagt. Du kan følge gassen i hver av rørledningene og du kan selv prøve deg som operatør i et interaktivt spill.

Fullt hus under åpningen

Utstillingen åpnet på Norsk Oljemuseum torsdag 11. januar kl. 11.30.

Administrerende direktør i Gassco, Frode Leversund holdt foredrag om betydningen av norsk gass for Norge og Europa. Her ble også rykende ferske tall for norsk gasseksport presentert. Aldri før har så store mengder norsk gass funnet veien til det europeiske markedet.

Utstillingen er et samarbeid med Gassco, som er operatør av det norske rørledningsnettet og Garp Design.