Rettferdig omstilling tema for kunstprosjekt på museet Rettferdig omstilling tema for kunstprosjekt på museet
Publisert: 8. september 2021 Updated: 8. september 2021
Solarpunk / Ominbus er tittelen på kunsprosjektet som for tiden vises i Oljemuseets utstilling. Rettferdig omstilling i transportsektoren er temaet.
Bruddstykker av informasjon om store utrullinger av elektriske bybusser, presenteres i Margrethe Kolstad Brekkes verk. Foto: NOM
Print Friendly, PDF & Email

Hvordan kan grønn omstilling og mobilitet utvikles rettferdig og tilgjengelig for alle? Spørsmålet er utgangspunktet for kunstsnerkollektivet Rjukan Solarpunk Academy. Behovet for bærekraftig og rettferdig omstilling i transportsektoren har inspirert kunstnerne Margrethe Kolstad Brekke og Martin Andersen i deres arbeid.

Fram til november kan du oppleve resultatet av deres arbeid i utstillingen «Solarpunk / Omnibus» på Norsk Oljemuseum.

Margrethe Kolstad Brekkes verk «Bogota: 1550 electric buses» og «Turn of events Genoa» er to av fem store plakater som er en del av utstillingen «Solarpunk / Omnibus» på Norsk Oljemuseum i høst. Foto: NOM

Bussbrukernes Landsforening

Margrethe Kolstad Brekke har bidratt med fem store plakater hvor elektrifisering av bussektoren i ulike byer i verden studeres. Hun har undret seg over at hun selv kan så mye om Tesla-gründer Elon Musk, men vet ingenting om den store satsingen som skjer med innføring av elektriske busser i ulike byer verden rundt, med eksempler fra Bogota, Genoa, Bergen og Oslo.

Bussbrukernes Landsforening, er en reell medlemsorganisasjon, etablert i forbindelse med dette kunstprosjektet. Foto: NOM

Kunstsprosjektet til Rjukan Solarpunk Academy er blitt til i et samarbeid med forskningsnettverket JustMobNet (Just Mobility Transistion Network), finansiert av Universitets- og høyskolenettverket på Vestlandet.

I denne prosessen er også en ny interesseorganisasjon etablert. Bussbrukernes Landsforbund ønsker å rette søkelyset mot behovene til folk som bruker buss og bidra til å fremme deres innflytelse i samfunnsutviklingen.

Uro

Den havarerte bilmotoren er blitt til kunstverket «Uro» og kan oppleves utendørs på nedre boredekk på Oljemuseet. Foto: NOM

Martin Andersens bidrag i utstillingen er «Uro». Verket består av en demontert motor fra en Toyota RAV 4 fra 2001 som fikk motorstopp på Haukeli etter å ha kjørt 280 000 km. Installasjonen henger fritt, utendørs som beveger seg med vær og vind. Den kan gi assosiasjoner om endring, omstillingsevne og uavklarte problemstillinger i vår samtid.

Utstillingen har funnet sin plass i Oljemuseets utstillingsrom og kan oppleves fram til begynnelsen av november.