Konsernsjefen åpnet «Ned i dypet» med dronekjøring Konsernsjefen åpnet «Ned i dypet» med dronekjøring
Publisert: 16. september 2021 Oppdatert: 4. oktober 2021
Konsernsjef i Equinor Anders Opedal sto for den offisielle åpningen av utstillingen om undervannsteknologi. "Ned i dypet" ble, som seg hør og bør, åpnet ved hjelp av en undervannsdrone.
Anders Opedal, konsernsjef i Equinor, sto for åpningen av den nye utstillingen "Ned i dypet" på Oljemuseet. Foto: Rune Egenes/NOM
Print Friendly, PDF & Email

Utstillingen «Ned i dypet» tar publikum med på en reise, fra verdensrommet, ned i havdypet, inn i undergrunnen og retter blikket mot framtiden.

Så stor er fortellingen om norsk undervannsteknologi-historie som vises på Norsk Oljemuseum. Onsdag 15. september ble utstillingen offisielt åpnet og behørig feiret.

Utstillingen «Ned i dypet» viser oppfinnelser som har vært avgjørende for utviklingen av undervannsløsninger på norsk sokkel.

«Ned i dypet» forteller subseateknologihistorien på en nesten poetisk måte. Konsernsjef i Equinor, Anders Opedal i midten. Foto: Rune Egenes/NOM

1000 brønner

Produksjon fra undervannsbrønner utgjør en stadig større del av virksomheten i havet. Omtrent halvparten av norsk olje og gass produseres fra slike brønner.

-På norsk sokkel er nå mer enn 1000 undervannsbrønner i produksjon. 600 av dem er Equinor-opererte, fortalte konsernsjef i Equinor Anders Opedal i sin åpningstale.

Det gjør Equinor og norsk leverandørindustri til en av de største aktørene innen subseateknologi, globalt.

Nært forhold til subsea

Konsernsjef Anders Opedal, som selv har et nært forhold til subseateknologi, blant annet gjennom å ha hatt ansvar for Åsgard-kompressoren, sto for den offisielle åpningen av utstillingen «Ned i dypet». Det gjorde han, passende nok, ved hjelp av en undervannsdrone.

Anders Opedal, konsernsjef i Equinor, understreker betydningen av subseateknologien for nye havnæringer som vindkraft, mineralutvinning og havbruk. Foto: Rune Egenes/NOM
Konsernsjef i Equinor Anders Opedal forklarer inngående modellen av Åsgard-kompressoren for utstillingsleder ved Oljemuseet, Anja Fremo. Modellen har plass i utstillingen «Ned i dypet». Opedal jobbet selv intenst for å få kompressoren på plass på Åsgard-feltet. Foto: Rune Egenes/NOM
Museumspedagog Julia Stangeland assisterer konserndirektør i Equinor Anders Opedal i manøvrering av dronen som åpnet utstillingen «Ned i dypet». Foto: Rune Egenes/NOM

Teknologi-talenter

Anders Opedal la vekt på at Equinor gjennom sitt talentutviklingsprogram Morgendagens helter er opptatt av å vekke ungdoms interesse for realfag – og at teknologisk nysgjerrighet er en viktig del av det. Derfor har også Equinor – Morgendagens helter støttet utstillingen «Ned i dypet» på Oljemuseet. En ekstra bevilgning fra Olje- og energidepartementet har også bidratt til å realisere storsatsingen.

-Det er stadig snakk om det grønne skiftet – noe de fleste er enige om er en nødvendighet men langt fra alle er enige om hvordan vi kommer dit og hvor raskt. Vår rolle som museum er kanskje ikke å peke ut den retningen, men vi har en viktig rolle i å belyse fortiden. Inn i diskusjonen kan det være nyttig å ha med seg både historie, faktakunnskap og noe teknologisk forståelse for å mene noe om sluttdato, klimaansvar, elektrifisering, produksjonskutt og skatteregimer, sa Björn Lindberg, fagsjef ved Norsk Oljemuseum.

Fagsjef Björn Lindberg ønsker velkommen til utstillingsåpning på Oljemuseet. Foto: Rune Egenes/NOM

Les mer om teknologiens betydning for det grønne skifte i fagsjef Björn Lidbergs kronikk i Aftenbladet.

Store ting

Utstillingsåpningen ble også en anledning til å markere at publikum nå utforske noen virkelig store ting utenfor Oljemuseet. Et sveisehabitat er den aller største gjenstandene museet har. Den 56 tonn tunge saken har spilt en viktig rolle når rørledninger har blitt lagt på norsk sokkel.

-Dette sveisehabitatet var i bruk under leggingen av rørledningen fra Oseberg-feltet til Sture-terminalen på fastlandet, fortalte Jan Olav Berge i Equinor, som tok initiativ til å ta vare på habitatet, ruste det opp og få det på plass utenfor Oljemuseet.

Engasjementet hos Jan Olav Berge i Equinor har ført et sveisehabitat på 56 tonn til Oljemuseet på Kjeringholmen. Foto: Rune Egenes/NOM

Takket være hans engasjementet kan publikum nå oppleve sveisehabitatet og til og med krype gjennom det. I mange år har det stått lagret på Killingøy utenfor Haugesund i påvente av å bli til spiker. Nå når historien om sveisehabitatet ut til langt flere.

-Vi er glade og takknemlige for innsatsen til Jan Olav og kolleger med å bevare, sette i stand habitatet og ordne transporten hit til oss – dette er verken arbeid, kostnad eller fartøy vi selv kunne ha stilt opp med, sa fagsjef Björn Lindberg under åpningen.

Ser du smilet hos denne store gjenstanden? Utenfor Oljemuseet kan du nå utforske et sveisehabitat på 56 tonn. Foto: NOM

Fra bok til utstilling

Utstillingen «Ned i dypet» bygger på bokverket «Subseahistorien, norsk undervannsproduksjon i 50 år» som seniorforsker Kristin Øye Gjerde og professor Arnfinn Nergaard skrev i 2019.

Seniorforsker Kristin Øye Gjerde har jobbet lenge med norsk subseateknologihistorie. I 2019 ble subseahistorien lansert i bokform. I 2021 åpnet utstillingen «Ned i dypet». Foto: Rune Egenes/NOM

-Vi ble kontaktet av subseaveteraner som mente Oljemuseet måtte skrive denne historien. Det var vi enige i, men det tok lang tid før vi fikk skaffet penger til prosjektet. Men vi har ikke for vane å gi opp her på museet, fortalte Kristin Øye Gjerde under utstillingsåpningen på Oljemuseet onsdag 15. september.

Enda lenger tid skulle det ta før den spennende historien om subseanæringen ble en utstilling som når ut til en enda breiere publikum, nemlig alle unge og voksne gjester ved Oljemuseet.

Men nå er også utstillingen på plass og åpen for museets gjester. I løpet av høsten vil museet også tilby skoleklasser i regionen et undervisningsopplegg om teknologi.

Hør utstillingsleder Anja Fremo fortelle om utstillingen her, intervjuet av NRK-Rogalands Øystein Otterdal.

Utstillingsleder Anja Fremo forteller om utstillingen «Ned i dypet» til reporter Øystein Otterdal – og alle NRK-Rogalands lyttere. Foto: Rune Egenes/NOM

Takk til bidragsytere

Det var stor begeistring blant publikum til den nye utstillingen «Ned i dypet» på Oljemuseet. Foto: Rune Egenes/NOM

Viktige økonomiske bidrag fra Equinor – Morgendagens helter og Olje- og energidepartementet har, sammen med Oljemuseets egne midler, gjort det mulig å lage den nye utstillingen.

Museet har stått for det faglige innholdet, SiXSides har vært utstillingsdesignere og CentreScreen har laget det digitale innholdet, både i form av en åtte minutter lang film som projeseres på ti gigantiske flater i utstillingsrommet og tre spesialutviklede spill.

Oljemuseet har også fått god hjelp av dyktige fagfolk for på best mulig vis kunne fortelle en publikumsvennlig versjon av historien om norsk subseateknologi.