Industriminne Statfjord er fornyet Industriminne Statfjord er fornyet
Publisert: 16. desember 2019 Oppdatert: 16. desember 2019
Statfjord er en av gigantene på norsk sokkel. Nå er historien om feltet gjort enda lettere tilgjengelig digitalt.
Kunnskap om Statfjord-feltet er nå enda mer tilgjengelig Industriminne Statfjord. Foto: Harald Pettersen/Equinor
Print Friendly, PDF & Email

Norsk Oljemuseum lanserer nettstedet Industriminne Statfjord i ny drakt. Historien til Statfjord er unik og det er mye godt stoff å fordype seg i – alt fra viderverdigheter rundt byggeprosessen, til streiker og endatil museplage og difteri!

Industriminne Statfjord ble lansert første gang i 2012, men i dataverdenen går det raskt fremover. Derfor var det på tide å få en nettside som egner seg bedre å lese på mobil og nettbrett. All informasjon om de gamle kjempene Statfjord A, B og C samt Statfjord satellittene blir nå lettere tilgjengelig. Adressen for det nye nettstedet er statfjord.industriminne.no 

Lett tilgjengelig felthistorie

Det er knappe to måneder siden Industriminne Ekofisk ble lansert på tilsvarende plattform, men da også med oppdatering av innholdet frem til 2019.

Statfjord A er nå blant de eldste plattformene på norsk sokkel. Den har fått forlenget levetid flere ganger. Opprinnelig skulle det vært slutt i 1999, men først i 2022 stanser produksjonen fra A-en, etter 43 år. Kontrakt for fjerning og opphogging tildelt, og plattformdekket skal etter planen hogges opp på Stord – der det ble bygget på 1970-tallet.

Historien fortsetter

I desember 2019 ble det kjent at Equinor nok en gang skal jobbe med planer om å forlenge driften på Statfjord A. Uansett er det godt at første del av Statfjord-historien er tatt vare på.

De to andre plattformene på feltet, Statfjord B fra 1982 og Statfjord C fra 1985 skal etter planen produsere fram til 2025, minst.

Siden oppstart 24. november 1979 har Statfjord-feltet produsert mer enn fem milliarder fat olje og gass til en samlet verdi av over 1 500 milliarder kroner, opplyser Equinor.

Nettside full av kunnskap

Industriminne Statfjord kan du altså fordype deg i denne viktige biten av norsk oljehistorie, om feltet, driften, arbeidslivet og betydningen for økonomi og samfunn.