«Fotografisk hukommelse» vil framkalle minner «Fotografisk hukommelse» vil framkalle minner
Publisert: 29. januar 2021 Oppdatert: 29. januar 2021
Morsomme, merkelige, oppsiktsvekkende, dagligdagse og historiske øyeblikk vises fram i den nye utstillingen "Fotografisk hukommelse" på Norsk Oljemuseum.
Solid torsk fanget på Ekofisk. Vi vet det var i 1989, at Arnulf Husmo tok bildet på oppdrag for ConnocoPhillips, men hvem de glade fiskerne var, det vet vi ikke. Vet du?
Print Friendly, PDF & Email

Har du tenkt på at bilder kan framkalle minner du ikke visste du hadde? Sånn er det med bildene du har på mobilen, når du åpner et gammelt album, eller når du tar turen innom Oljemuseet og ser den nye utstillingen «Fotografisk hukommelse».

Morsomme og rare bilder

Norsk Oljemuseum har mer enn 100.000 fotografier i samlingen sin. Dette er våre felles minner om en viktige industri for landet. Samlingen består av bilder av kjente personer og historiske øyeblikk, av dramatiske hendelser og store begivenheter.

I utstillingen «Fotografisk hukommelse» er det de ukjente, de hverdagslige, de morsomme og kanskje litt overraskende og rare bildene som vises fram.

Røykehjørnet, pustepausen og kjendisfaktor

Her ser du bilder som minner deg på at det faktisk var helt naturlig å tenne en røyk inne i en trang helikopterkabin, eller bilder som viser nyttårsfesten i plattform-kantinen og grillfesten ute på dekket en sommerkveld.

Skikongen Bjørn Dæhlie har hatt en treningsøkt, selvsagt, under besøket på Heimdal-feltet i 1993. Fotografen er ukjent.

Her er bildene av kjendiser på plattformbesøk, for eksempel skikongen Bjørn Dæhlie som selvsagt hadde seg en treningsøkt om bord, av gode gamle Rolv Wesenlund og av politiker Sandra Borch som opplever offshore-tilværelsen.

Kong Harald, den gang han var kronprins besøkte Ekofisk. Foto: Anders Waale.

Mange andre bruker tid på å trene mens de er på jobb i havet, eller de slapper av på lugaren eller i salongene. De jobber, har pauser og fritid, de har alenetid og fellesskap med kolleger. De har store naturopplevelser, der midt ute på havet, så de tar bilder av solnedgangen. Alt dette får du et innblikk i ved å ta turen gjennom den nye utstillingen på Oljemuseet.

«Fotografisk hukommelse» viser vel 130 utvalgte fotografier fra museets samling. De er valgt ut for å fylle ut historien om den norske olje- og gassvirksomheten, fra de første årene og helt fram til i dag.

Har du bilder museet bør ta vare på?

Selv om samlingen er innholdsrik, er vi sikker på at det er verdifulle øyeblikk vi ikke har tatt vare på for ettertiden. For det er nemlig museets oppgave, å ta vare på bildene for evigheten.

Hvis du har bilder som kan bidra til å utvide bildet av historien om den norske olje- og gassvirksomheten, er vi glad for å høre fra deg. Ta kontakt med en mail til foto@norskolje.museum.no.

Digital utstilling

Vi håper mange vil komme til museet for å se utstillingen. Her er det lagt til rette for at trygge besøk. Hvis du ikke har mulighet til å komme, kan du studere bildene i utstillingen «Fotografisk hukommelsen» hjemme i din egen stue. Her finner du hele utstillingen.