Ny utstilling: «Arven etter Kielland» Ny utstilling: «Arven etter Kielland»
Publisert: 9. mars 2020 Oppdatert: 11. mai 2020
27. mars var det 40 år siden Alexander L. Kielland-ulykken og 123 mennesker omkom. Oljemuseets nye utstilling "Arven etter Kielland" forteller om katastrofen og viser hvordan ulykken bidro til å endre synet på sikkerhet offshore.
Print Friendly, PDF & Email

Hvordan har arbeidet med sikkerhet på norsk sokkel utviklet seg gjennom de 40 årene som har gått siden katastrofen på Kielland 27. mars 1980? Det er ett av spørsmålene utstillingen «Arven etter Kielland» gir svar.

123 mennesker mistet livet – 89 overlevde

Alexander L. Kielland-plattformen fikk ett av fem bein revet av, og plattformen gikk rundt med 212 mennesker ombord. Det var uvær og tett tåke på Ekofisk-feltet sør i Nordsjøen om ettermiddagen 27. mars 1980.

89 mennesker ble reddet opp av sjøen og overlevde, 123 kom aldri hjem fra jobb på Kielland.

I samarbeid med Ptil, Petroleumstilsynet, presenterer nå Norsk Oljemuseum en helt ny utstilling om Kielland-ulykken. Utstillingen forteller også om hvordan den – og andre ulykker – og andre ulykker har bidratt til skjerpet sikkerhet i petroleumsvirksomheten. I dag er kravene til og oppmerksomheten rundt sikkerhet, risiko og beredskap på et helt annet nivå enn det var da Kielland kantret.

Minnebank, arkiver og podcaster

I årenes løp har Kielland-ulykken vært gjenstand for mange studier, bøker, radiodokumentarer, artikler og tv-program.

Her er et lite utvalg for deg som ønsker å fordype deg vil fordype deg i ulykken:

UiS-professor Marie Smith-Solbakken har jobbet svært mye med Kielland-ulykken. Hun står bak prosjektet Råolje, i samarbeid med flere andre, og har også skrevet denne artikkelen på snl.no.

En digital minnebank med solid innhold om Kielland-ulykken finnes her.

Nylig kom boken «Kielland: basert på historien til de som var der». Den beskriver det som er norgeshistoriens største arbeidsulykken slik de som var med på den opplevde det.

Journalist og forfatter Tommas Torgersen Skretting kom i fjor høst ut med boken «Alexander Kielland-ulykken, tragedien, spillet og hemmelighetene som kunne ha veltet et oljenasjon».

NRK har laget serien «Alexander Kielland. Oljeplattformen som veltet» i tre episoder. Hør den gruvekkende historien her.

Vil du gå enda dypere inn i ulykken, har Arkivverket gjort store mengder arkivmateriale om ulykken tilgjengelig. Lenke til dette legges her så snart det er klart.

Utstillingen er åpen

Den planlagte utstillingsåpningen er måtte utsettes på grunn av situasjonen rundt koronaviruset. Men når museet nå er åpnet igjen, er gjester velkommen til å oppleve utstillingen i museet.