Minner, mimring og melankoli i ny museumsfilm Minner, mimring og melankoli i ny museumsfilm
Publisert: 15. desember 2016 Oppdatert: 1. august 2017
Husker du hvordan det var da oljevirksomheten begynte å vokse seg stor? Ser du for deg Ball-gensere og de aller første mobiltelefonene fra 1980-tallet? I så fall vil den nye museumsfilmen "Oljeunge" vekke gamle minner. Er du for ung til å huske det, vil "Oljeunge" få deg til å skjønne mer av hvordan oljenæringen har endret Norge.
Oljen - rant utover landet vårt - og ingenting ville noensinne bli det samme igjen. (Bilde fra filmen "Oljeunge")
Print Friendly, PDF & Email

Husker du det gamle Torget i Stavanger? Var det koseligere i byen før? Syntes du oljearbeiderne var tøffe karer? Kan du kjenne på uhyggen og sorgen fra den dramatiske påsken i 1980 da Kielland-havariet tok 123 menns liv? Eller er tiden før Norge vokste seg til en rik oljenasjon bare historie for deg?

Var Stavanger koseligere før? (Bilde fra filmen "Oljeunge")
Var Stavanger koseligere før? (Bilde fra filmen «Oljeunge»)

Ny kortfilm

Uansett vil den nye museumsfilmen «Oljeunge» på Norsk Oljemuseum vekke minner, gi mat for mimring, få nostalgien fram  eller gi større forståelse av hva oljen har gjort med landet. Stoltheten over hva arbeidsfolk i olje- og gassnæringen har fått til og bidratt med, er også en viktig fortelling i kortfilmen som nå vises i kinoen på museet, hver dag.

Kortfilmen hadde premiere på Norsk Oljemuseum 24. november 2016, under et festarrangement med 250 gjester, blandt dem olje- og energiminister Tord Lien og ordfører i Stavanger Christine Sagen Helgø.

Faren og Thomas har ikke snakket sammen på 20 år. De begynte å krange, og det hadde noe med oljen å gjøre. (Foto fra filmen "Oljeunge")
Faren og Thomas har ikke snakket sammen på 20 år. De begynte å krange, og det hadde noe med oljen å gjøre. (Bilde fra filmen «Oljeunge»)

Familehistorie og Norgeshistorie

Filmen som Arild Østin Ommunsen har laget, bygger på ideen i en tekst av Aslak Sira Myhre. Kristoffer Joner spiller hovedrollen som oljeungen Thomas, født i 1969 – samme år som olje ble funnet i Nordsjøen.

Filmen vever en personlig familiehistorie inn i den norske oljehistorien på en finurlig og rørende måte. Bragdene og ofrene i historien til Norge som oljenasjon og dem som har jobbet i næringen vises i historiske filmklipp. Gjennom denne fortellingen følger vi Thomas på hans vei hjem til en far han ikke har snakket med på mer enn 20 år.