Henter energi fra solceller Henter energi fra solceller
Publisert: 13. november 2023 Oppdatert: 13. november 2023
Nå har oljemuseet fått solceller på taket! De 222 panelene som er montert på det flate taket over utstillingshallen, forventes på årsbasis å levere rundt 15 prosent av strømmen museet trenger.
Petter Larikka (t.v.) og Björn Lindberg er fornøyde med å ha fått på plass solceller på taket av utstillingshallen. (Foto: Rune Egenes/Norsk Oljemuseum)
Print Friendly, PDF & Email

Driftsleder Petter Larikka (t.v.) sammen med fagsjef og fungerende museumsdirektør Björn Lindberg er bostavelig talt strålende fornøyde, selv om sola på denne tiden henger ganske lavt over byen når den viser seg!

Det trenger heller ikke være solskinn for at solcellene skal produsere energi. Selv på overskyede dager henter de energi ut av dagslyset.

Solcellepanelene kommer ventelig til å produsere om lag 90 000 kWh på årsbasis, som tilsvarer strømforbruket til sju gjennomsnittlige, norske husholdninger.

Dette sammen med energibesparende tiltak som blant annet nye LED-lamper i utstillingen, er med på å bringe energiforbruket, driftskostnadene og klimaavtrykket ned. Til installasjonen av solcellene har statlige Enova innvilget støtte til deler av investeringen.

«Vi er opptatt av bærekraftige løsninger. I tilllegg til solceller og energisparende tiltak, har oljemuseet et klimasystem som utnytter varmeveksling fra sjøvannet i havnebassenget,» sier Lindberg.

Museet vil senere også få en informasjonstavle for publikum som sier noe om hvor energien kommer fra og hva solcellene bidrar med. I perioder der solcellene produserer mer energi enn det museet trenger selv, vil elektrisiteten bli solgt videre på strømnettet.