Forskningsdagene: Oljeselskap om klima Forskningsdagene: Oljeselskap om klima
Publisert: 11. september 2019 Oppdatert: 8. oktober 2019
For tredje år på rad inviterer Oljemuseet til festkveld under Forskningsdagene: Velkommen til Oljeselskap torsdag 19. september kl. 19!
Politikerne kaster seg ut i elleville klimadilemmaer. (Foto: Shadé B. Martins/NOM)
Print Friendly, PDF & Email

Oljeselskap er Norsk Oljemuseums festkveld under Forskningsdagene. Ta turen til museet torsdag 19. september fra kl. 19 og lær noe nytt – på en ny og morsom måte. Vi byr på gratis adgang og i år også oljesmaking i regi av Bølgen & Moi.

Eksperimenter, quiz og kunnskap

Eksperimenter hører med på Oljeselskap. Paul Hogstad lagde plast i fjor. Hva har han funnet på i år? (Foto: Shadé B. Martins/NOM)

Tema for årets Forskningsdagene er miljø. På Oljemuseet tar vi for oss miljø- og klimaspørsmålet på mange ulike måter denne kvelden.

Klimaprotester og Lykkeland-politikere

Antropolog ved UiS, Tord Austdal forteller om protestbevegelser han har studert i USA. Er det på tide å flytte ut i skogen og leve et enklere liv, slik noen av dem har gjort? Dette diskuterer vi videre med erfarne klimademonstranter, Rune Haaland som var med å stifte Bellona og Emma Bugge Gjerdevik, NU-leder i Stavanger og etterhvert erfaren skolestreiker.

NRK-serien «Lykkeland» har på nytt vist oss den handlekraftige politikeren Arne Rettedal, som bidro til å gjøre Stavanger til oljehovedstad da behovet for omstilling og ny næring var stort på slutten av 1960-tallet. Hva betydde egentlig Rettedal, og hvilke politikertyper trenger vi i dag når behovet for omstilling på nytt er prekært? Tidligere Aftenblad-redaktør Tom Hetland bidrar med sine synspunkt på nettopp det.

Forskningsdagene har mye å friste med. På Oljemuseet holder vi Oljeselskap. (Foto: Shadé B. Martins/NOM)

Koraller og klimadilemmaer

Visste du at de vakreste koraller lever utenfor Norskekysten? Koraller er noe du kanskje forbinder med rev i Stillehavet, men det finnes faktisk like spektakulære koraller på norsk sokkel. Fagsjef ved Oljemuseet, Björn Lindberg har studert disse i sin doktoravhandling. Han deler sin kunnskap med Oljeselskaps gjester.

Klimautfordringen verden står overfor er krevende på mange plan – og den er full av dilemmaer. På Oljeselskap tar vi det helt ut! Med glimt i øye og et bakteppe av stort alvor, utfordrer vi Stavanger-politikerne Kari Nessa Nordtun (Ap), John Peter Hernes (H) og Daria Maria Johnsen til klimadilemma-duell. Publikum må også ta stilling til dilemmaene.

Musikalske kommentarer

Stavanger-trubadur Gudmund Rydning kommer med sine musikalske kommentarer utover kvelden.

Vi håper du har lyst å komme og være med oss på Oljeselskap torsdag 19. september, på Oljemuseet fra kl. 19.