«Oljeunge» skal snart møte publikum «Oljeunge» skal snart møte publikum
Publisert: 6. november 2016 Oppdatert: 2. desember 2016
Kommer du til Norsk Oljemuseum fra slutten av november, vil du få se en helt ny film i kinoen. "Oljeunge" har premiere 24. november. På museet er spenningen nå stor før publikum skal møte "Oljeunge".
Oljeunge. Ny film på Norsk Oljemuseum.
Print Friendly, PDF & Email

-Det begynner å bli bra, sier produsent Gary Cranner. Det er den nye filmen «Oljeunge» han snakker om.

Torsdag 24. november skal filmen ha premiere, for inviterte gjester på Norsk Oljemuseum. Fra fredag 25. november blir den hovedfilm i kinonen på museet.

Oljeungen Thomas

«Oljeunge» er fortellingen om Thomas, født i 1969, samme år som mennesket landet på månen – og den første oljen ble funnet i Nordsjøen. I filmen ser han tilbake på det som har skjedd med landet etter at Norge ble en oljenasjon.

Skuespiller Kristoffer Joner spiller oljeungen Thomas.

I flere år har det vært jobbet med å få en ny film på Norsk Oljemuseum. Utgangspunktet har vært Aslak Sira Myhre sitt essay «Oljeunge». I januar 2016 startet filmregissør Arild Østin Ommundsen på arbeidet med å utvikle et manus basert på grunntonen i Aslak Sira Myhre sin tekst. Gjennom våren og sommeren er opptak til filmen gjort, arkivklipp er funnet, sett gjennom, vurdert og valg. I høst har den store jobben med å klippe filmen sammen pågått og nå er kortfilmen snart klar for premiere.

Hvordan har oljen endret livene våre?

Med den nye museumsfilmen «Oljeunge» vil Norsk Oljemuseum fortelle den sosiale delen av den norske oljehistorien. Hva har de store omveltningene oljeindustrien førte med seg i arbeidslivet, familielivet, ja hele samfunnet gjort med oss som har vokst opp, levd og arbeidet i det?

Det er ett av spørsmålene oljemuseet håper publikum vil diskutere når de har sett den nye museumsfilmen.

I tillegg vil mange kunne humre over gjensyn med sentrale personer fra den tidlige oljehistorien, tidsbilder fra Stavanger på 1970- og -80-tallet og mimre over sorger og gleder oljevirksomheten har ført med seg.

På oljmuseet er spenningen stor fram mot premiere.