Nordsjøen – den virkelige historien Nordsjøen – den virkelige historien
Publisert: 1. oktober 2021 Oppdatert: 21. oktober 2021
I høst kan du se katastrofefilmen "Nordsjøen" på kino. Spenningen foregår på en plattform i Nordsjøen - og dramatikken er enorm. Kunne dette skjedd i virkeligheten?
Katastrofen i filmen "Nordsjøen" er heldigvis lite ralistsisk. Men det har skjedd alvorlige ulykker og katastrofer på norsk sokke. De virkelige historiene møter du på Oljemuseet. Foto: Pål H. Retz/NOM
Print Friendly, PDF & Email

Har du sett filmen Nordsjøen og lurer på om dette kan skje i virkeligheten? Selve scenariet i filmen er nok ikke så sannsynlig, men det mangler ikke på dramatikk i norsk oljehistorie!  

Her finner du relevant stoff – fra virkeligheten.  

De første store ulykkene

En av de mer kjente hendelsene i tidlig norsk oljehistorien var Bravo-utblåsningen, hvor anslagsvis 70 000 fat olje, i tillegg til gass, sprutet ut fra reservoaret 3000 meter under havet. Ingen ble skadet eller drept, og utblåsningen ble heller ikke den store miljøkatastrofen som man fryktet, men det kunne fort ha gått mye verre dersom gassen og oljen hadde blitt antent. De tøffeste guttene i klassen ble hentet inn fra USA for å ordne opp: brønndrepere «Red» Adair, «Boots» Hansen og Richard Hatteberg.  

Bravo-utblåsningen i 1977. Foto: ConocoPhillips/NOM

Den første store arbeidsulykken på en norsk plattform kom i 1978 da en brann oppstod i skaftet på Statfjord A. Under sveising i et av skaftene tok noe fyr, brannen spredde seg med stor fart og intens varme og fem personer omkom. 

Kielland-ulykken

Den største og mest kjente tragedien på norsk sokkel kom med kantringen av Alexander L. Kielland-plattformen i 1980 da 123 personer omkom. 

Utstillingen «Arven etter Kielland» på Norsk Oljemuseum forteller om 123 mennesker som mistet livet på jobb – og hva man nå gjør for å unngå at ulykker skjer. Foto: Marie von Krogh

West Vanguard

Når gass lekker opp fra reservoaret utvider det seg etter hvert som det stiger mot overflaten, og volumet av gass blir større og større. Dette er farlig på flere måter, blant annet kan oppdriften/flyteevnen til båter og plattformer svekkes dramatisk hvis det er mye gass i vannet under dem, og så er det selvsagt fare for at gassen antennes. I 1985 omkom en person da det under boring med flyteriggen West Vanguard ble påtruffet grunn gass som lekket opp under plattformen og ble påtent.  

Piper Alpha 

I juli 1988 eksploderte gassproduksjonsplattformen Piper Alpha som lå 190 km nord-øst for Aberdeen, nær grensen til Norge. Dette er den største ulykken i Nordsjøen, og 167 mennesker mistet livet.  

Helikopterulykker

Det har vært et stort antall helikopterulykker på norsk sokkel, og langt over 50 mennesker er omkommet. De største ulykkene var knyttet til Ekofisk i 1973 og 1991, Statfjord i 1978, Norne i 1998 og den såkalte Turøyulykken med et helikopter fra Gullfaks B på vei til Bergen i 2016. 

Lektere som (nesten) bombes

Ubemannede lektere i drift har også utgjør fare for plattformer. I 1979 var en lekter på vei mot Friggfeltet, og Royal Airforce stod klar til å bombe den for å unngå kollisjon. Tilsvarende situasjon oppstod i romjulen 2015, da ved Ekofiskfeltet

Ubåter på ville veier

Har du hørt om da en ubåt på 450 tonn kolliderte med en plattform? Det skjedde i 1988 og kostet den tyske stat 80-100 millioner kroner i reparasjoner av plattformen.  

Faksimile fra Rogalands Avis, 7. mars 1988.

Havbunnen synker

Nordsjøen handler om at oljeutvinning påvirker geologi og får store konsekvenser for plattformer og mennesker. Det har skjedd i virkeligheten også, om enn ikke like dramatiske som i filmen. Oljeutvinning på Ekofisk og Valhall over en årrekke forårsaket innsykning av havbunnen på opptil en halv meter i året. Dette gjorde at plattformenes klaring over havoverflaten etter hvert ble for liten, og løsningen var nesten utrolig – å bruke 120 jekker for å skjøte på plattformbeinene. En av jekkene finnes fortsatt, og står på kaien utenfor Norsk Oljemuseum. 

Jekken, den høye, gule gjenstanden til venstre i bildet, står i Geoparken, utenfor Oljemuseet på Kjeringholmen. Dronefoto: Torstein Lillevik

Sleipnerulykken, hvor en million tonn armeringsjern og betong havnet på Gandsfjordens bunn krevde ingen menneskeliv, men var en dramatisk hendelse både for de som våknet av sjokkbølgene det forårsaket og for Statoil som organisasjon. 

Gassutblåsning på Snorrefeltet

Faksimile fra VG, 29.november 2004.

En ukontrollert gassutblåsning fra en injeksjonsbrønn på Snorre A i 2004 kunne ha blitt både fatal og en stor miljøkatastrofe. Granskingen i ettertid viste en rekke avvik på flere områder, på flere nivå i organisasjonen, og både offshore og på land. Under marginalt endrede omstendigheter kunne gassen ha blitt antent og forårsaket en stor ulykke, og Ptil omtalte hendelsen som en av de alvorligste på norsk sokkel. 

Risiko og sikkerhet på plattformer

Mye kan gå galt på en så utsatt arbeidsplass som en oljeplattform. Den hyppigste ulykkesårsaken er kanskje ikke den du forventer etter å ha sett filmen Nordsjøen.  

Mye gjøres for å unngå ulykker på norsk kontinentalsokkel, her er to eksempler fra Ekofisk og Frigg.  

Nordsjøen dreier seg i stor grad om hvordan myndighetene reagerer på katastrofen ute i havet. Hvem har ansvaret hvis ulykke skulle være ute? Her er et eksempel på ansvarsfordelingen hvis noe skulle skje på Draugen.  

Å dra ut til en relativt liten landingsplattform ytterst på en stål- og betongøy langt ute i havet er ikke for alle. Helikoptertransporten ut til plattformene er en kompleks operasjon med sine sikkerhetsutfordringer.    

Les mer

På vårt rikholdige bibliotek på Oljemuseet finnes masse relevant litteratur og filmer hvis du vil fordype deg. Flere av de store ulykkene er både gransket og har blitt gjenstand for bøker og filmer. Her følger et utvalg: 

Bøker 

Kampen om Kielland  

Kielland : basert på historien til de som var der 

Alexander Kielland-ulykken : tragedien, spillet og hemmelighetene som kunne ha veltet en oljenasjon  

Blow out! : norsk oljepolitikk : penger foran sikkerhet?   

Baptism of fire : life, death and Piper Alpha  

Fire on the Horizon : the untold story of the Gulf oil disaster  

Rig : an oral history of the Ocean Ranger disaster  

Filmer  

Fire in the night : the Piper Alpha disaster  

 Deepwater Horizon  

Granskinger/rapporter: 
Bravoutblåsningen : aksjonsledelsens rapport 

Ukontrollert utblåsing på Bravo 22. april 1977  

Den Ukontrollerte utblåsning på Ekofiskfeltet (Bravo-plattformen) 22. april 1977  

Robust arbeidspraksis : hvorfor skjer det ikke flere ulykker på sokkelen? 

I tillegg finnes fiksjon: 

Bøker:  

Svermen,  

Nordsjøfakkelen,  

Goliat : spenningsroman,  

Dypet : thriller,  

Den femte dykkeren  

Filmer 

Pionér,  

Hellfighters,