«Mannen som gjorde Norge større» «Mannen som gjorde Norge større»
Publisert: 17. oktober 2017 Oppdatert: 14. november 2017
Nær 140 historieinteresserte fikk plass under foredraget og diskusjonen om Jens Evensen torsdag 9. november. Og enda flere ønsket å høre forfatter Berit Ruud Retzer fortelle denne spennende historien.
Print Friendly, PDF & Email

Interessen for den tidlige oljehistorien er stor.

Det fikk vi nok et bevis for torsdag 9. november, da historien om Jens Evensen ble fortalt på Norsk Oljemuseum.

Jens Evensen har en sentral plass i fortellingen om Olje-Norge. Han blir av mange betraktet som en av de viktigste politikerne i forrige århundre og blir spesielt husket for å ha skapt det juridiske grunnlag for våre havgrenser og vårt eierskap til oljen og gassen, fisken og mineralene i enorme områder.

Hans livshistorie er spennende – fra en trygg oppvekst i farens slakterbutikk på Grønland til en farlig ungdomstid i motstandsbevegelsen under krigen. Fra studier i havrett og doktorgrad ved Harvard University til et politisk liv i kamp om Norges grenser og nasjonale eierskap i havet. For ikke å glemme Treholt-saken som forble et åpent sår i Evensens liv.

Forfatter Berit Ruud Retzer har nylig gitt ut en fersk biografi om Evensen og mer enn 130 mennesker møtte opp for å høre henne fortelle om

To andre forfattere med god kjennskap både til oljehistorien og Evensens rolle deltok også: Arnt Even Bøe og Bjørn Vidar Lerøen kommenterte og supplerte fortellingen om Evensen

Arrangementet var et samarbeid mellom Norsk Oljemuseum, Norsk Petroleumsforening og Norsk olje og gass.