Utstillinger Utstillinger
Utstillingene på Oljemuseet hjelper deg å forstå mer av teknologien, økonomien, bragdene og tragediene i norsk oljehistorie.
Utstillingen "Arven etter Kielland" på Norsk Oljemuseum forteller om 123 mennesker som mistet livet på jobb - og hva man nå gjør for å unngå at ulykker skjer. Foto: Marie von Krogh

Historien, teknologien, politikken, klima og Kielland.

I utstillingene på museet kan du fordype deg i forskjellige deler av den spennende og imponerende, mer enn 50 år lange historien om norsk petroleumsvirksomhet eller du kan leke og lære gjennom aktiviteter.  

Utstillingene på Norsk Oljemuseum speiler hele den politiske, teknologiske og økonomiske historien i norsk olje- og gassvirksomhet. 

Geologisk reise

Men historien går mye lenger tilbake. I utstillingen “Dype hemmeligheter” kan du bli med på en reise 200 millioner år tilbake i tid og forstå de geologiske prosessene som har ført til at alger som levde i havet den gang er blitt til energi for oss i dag.  

Fra klimautstillingen på Norsk Oljemuseum. Foto Shadé B. Martins Norsk Oljemuseum
«Klima for endring» – en utstilling om energi og klimaendringer på Norsk Oljemuseum. Foto Shadé B. Martins/Norsk Oljemuseum

Du kan også skjønne mer av hvordan olje og gass fra norsk sokkel bidrar til å dekke verdens energibehov og konsekvensene det har for global oppvarming og klimaendringer. I utstillingen “Klima for endring” kan du lære mer om energihistorien, om hvor dominerende fossil energi har vært for vekst og velstand verden rundt og hvor nødvendig det er raskt å finne alternative energiformer for å unngå skadelig global oppvarming. Vet du hvor stort ditt eget klimaavtrykk er? Test deg selv i utstillingen på Norsk Oljemuseum.  

På godt og vondt

Ved å vandre gjennom utstillingen på Norsk Oljemuseum kan du leke og lære om hvordan politiske grep har bidratt til at den norske oljerikdommen er blitt til rikdom for et helt folk, hvordan smarte hoder har sprengt stadig nye grenser og tatt teknologiske sprang få trodde var mulig – og hvordan det noen ganger har gått skikkelig galt.  

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er kiellandutstilling35-1024x683.jpg
«Arven etter Kielland» forteller om 123 mennesker som mistet livet på jobb – og hva man nå gjør for å unngå at ulykker skjer. Foto: Marie von Krogh

Utstillingen “Arven etter Kielland” er viet den katastrofale Alexander L. Kielland-ulykken som krevede 123 menneskeliv i mars 1980 – og hvordan man nå jobber med sikkerhet på sokkelen, i alle faser og hver dag, for at arbeidsplassene i havet skal være sikre.  

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er Oljeunge-filmplakat-200x300.jpg
Kortfilmen «Oljeunge» forteller oss noe om hvordan oljevirksomheten har påvirket menneskene.

Og lurer du på hvordan det har preget menneskene at Norge ble en oljenasjon med funnet av Ekofisk-feltet i 1969? Da anbefaler vi at du ser kortfilmen “Oljeunge” som vises i museets kino gjennom hele åpningstiden.  

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er DSC_2181.jpg
Gå opp og ut på taket av plattformen og skli ned redningsstrømpen – hvis du tør.
Foto: Shadé B. Martins/NOM

Gøy for de yngste

På Oljemuseet er det mye spennende og gøy for lekelystene barn i alle aldre. De aller minste kan bemanne lekeplattformen vår Småtroll, en oljeplattform i lekeplassversjon.  

Litt større barn får utfordringer i ulike varianter. De kan rutsje i en ekte redningsstrømpe, kjempe seg gjennom labyrinten i katastroferommet, prøve seg på drivende quizer, forstå leting etter olje og gass med et skikkelig smell, klatre inn i en redningsflåte eller leve seg inn i hvordan klimaendringene rammer ungdom verden rundt.  

Dette er noe av det du kan lære:

  • Hva skal til for at olje og gass blir dannet? 
  • Hvordan ble Norge en oljenasjon som greide å fordele rikdom ut på et helt folk? 
  • Hvilke teknologiske bragder har ført olje- og gassnæringen stadig videre? 
  • Hvordan kunne det skje at 123 mennesker mistet livet i Kielland-ulykken? 
  • Hvordan så det ut på et boredekk før? 
  • Hva kan jeg selv gjøre for å bidra til å redusere klimaendringene?