Hederlig omtale til Oljemuseet Hederlig omtale til Oljemuseet
Publisert: 10. august 2021 Oppdatert: 16. august 2021
Norsk Oljemuseum var nominert som ett av fire norske museer til prisen "Årets museum". Onsdag 11. august ble vinneren kåret.
"Årets museum" skal deles ut 11. august. På Oljemuseet er vi stolte av å være nominert. Foto: Shadé B. Martins
Print Friendly, PDF & Email

Norges Museumsforbund deler hvert år ut prisen «Årets museum». Prisen skal påskjønne godt museumsarbeid og inspirere til innovativ og nyskapende museumsarbeid av høy kvalitet, i følge Museumsforbundet.

Stolt nominert

Norsk Oljemuseum er derfor stolt over å være en av fire nominerte. Onsdag 11. august ble prisen delt ut. Universitetsmuseet i Bergen ble kåret til «Årets museum» for 2021.

Museum Stavanger (MUST), Universitetsmuseet i Bergen, Nordlandsmuseet og Norsk Oljemuseum var de fire nominerte til årets pris.

På Norsk Oljemuseum lar vi oss inspirere til videre arbeid av gode tilbakemeldinger fra juryen som framhever arbeidet med nye utstillinger som tar digitale virkemidler i bruk på en ny måte.

Juryen har også latt seg imponere av Oljemuseets nye magasin, altså bygget som huser museets gjenstandssamling. «Det er imidlertid det nye magasinet for fremtidig ivaretakelse av samlingene som er den aller største fornyelsen på museet. Magasinet representerer et stort og etterlengtet løft for Oljemuseet og er et sentralt tilskudd som sikrer fremtidig ivaretakelse og bevaring av norsk oljehistories materielle kultur, med gode arealer for konservering, registrering og fotografering av samlingen. Oljemuseet fornyer jevnlig den opprinnelige utstillingen med nye elementer, ofte basert på egen forskning ved museet», sa juryleder Kristin Ørmen Johnsen under prisutdelingen.

Nytt museum i gammelt bygg

Universitetsmuseet i Bergen åpnet sommeren 2020 nye utstillinger i den gamle, ærverdige museumsbygningen som er Norges eldste museumsbygg.

– Det er med stolthet og ydmykhet vi tar i mot prisen for Årets museum 2021 etter å ha vært nominert sammen med Nordlandsmuseet, Museum Stavanger og Norsk Oljemuseum, uttaler museumsdirektør Henrik von Achen, til museets egne nettsider.

Juryen begrunner prisen slik

Vinneren er et museum som gjennom nytenkning og nye måter å formidle historie og forskning på, har gjennomført en omfattende rehabilitering av bygninger og utstillingsfasiliteter. Like viktig som å åpne rommene og etablere nye møteplasser, er måten de gjennom sin innovative og dristige formidling ønsker kommende generasjoner velkomne uten å bryte båndene til historien og tradisjonene. De som kjenner museet fra før vil fortsatt føle seg hjemme i det som er et viktig kulturelt og historisk symbol for byen og regionen det ligger i. Men i den moderne tenkningen rundt kunnskap og viten, og i det viktige samspillet mellom forskning og nysgjerrighet, tar de samfunnsomveltningene og vår tids behov på lekende alvor. Slik blir vinneren en tradisjonsbærer som står støtt i sin framtid uten å miste perspektiver og kommende mål av syne.

På Norsk Oljemuseum gratulerer vi Universitetsmuseet i Bergen med en velfortjent pris.

Besøk y utstilling om undervannsteknologi

Se her hvordan de fire nominerte museene presenterer seg for juryen.

Siden denne filmen ble lagd i vår, er subseautstillingen «Ned i dypet» ferdig. Tar du turen til Oljemuseet, kan du der bli med ned på havbunnen og se hvordan avansert teknologi sørger for produksjon av olje og gass – helt uten plattformer på overflaten.