Besøk dinosaurutstillingen! Besøk dinosaurutstillingen!
Publisert: 11. februar 2022 Oppdatert: 4. mars 2022
Utstillingen står til 30. september! God tid til å se dinosaurene opptil flere ganger. Vi har egne undervisningsopplegg for skoler og barnehager.
Tyrrannosaurus rex og Triceratops horridus på museet. Foto: Shadé Barka Martins/Norsk Oljemuseum
Print Friendly, PDF & Email

Hva har Ankylosaurus magniventris, Baryonyx walkeri og Tyrannosaurus rex til felles? De har, sammen med 10 andre dinosaurer, akkurat fått midlertidig opphold på Norsk Oljemuseum. Fra torsdag 10. februar vil de alle ha funnet sitt habitat i museet og der vil de stå ut september.

Skjønt stå, de vil ikke stå helt i ro. Litt bevegelser og litt lyder må vi regne med. Om det ikke blir helt Jurassic Park, så er det ingen tvil om at det blir spennende tider på museet framover. 13 dinosaurer vil vise igjen i museumslandskapet og vi gleder oss til å kunne fortelle om dem til både voksne, ungdommer og barn.

Ankylosaurus magniventris på oljemuseet.
Foto: Rune Egenes/Norsk Oljemuseum

Oljens øyenvitner

La oss avkrefte myten en gang for alle: Nei, verken olje eller gass er laget av dinosaurer. Det er i all hovedsak alger og plankton som er det organiske materialet som danner grunnlaget for petroleum.

Hvorfor har mange da, på skolen eller gjennom andre kanaler, fått høre at olja er laget av dinosaurer?

Sannsynligvis fordi olja ble til for flere millioner år siden – samtidig som dinosaurene levde.

Mens Stegosaurusen trampet rundt med tunge steg for 150 millioner år siden ble Troll-reservoaret dannet. Og mens Tyrannosaurus rex ca. 80 millioner år senere (for 68 millioner år siden) skremte livet av sitt neste måltid ble Ekofisk-reservoaret dannet.

Å se olje og gass bli dannet var selvsagt en umulig oppgave for en dinosaur. Det var heller ikke mulig for flyveøglene som var verdens første fugler, som Pteranodon som levde for 65 millioner år siden, men de var der.

Da olja og gassen ble laget var de der alle 13, ikke alle samtidig og ikke vitne til de samme reservoarene, men de var der.

Nå er de på oljemuseet og 10. februar er de klare for besøk, klare til å fortelle deg om sin verden.

Skoleopplegg for flere alderstrinn

Hvordan så dinosaurene ut? Hvor levde de? Hva spiste de? Hvordan var deres verden forskjellig fra vår? Og kanskje viktigst av alt: Hvorfor døde de ut?

Dette er noen av spørsmålene vi vil undersøke når vi tar med de minste på en vandring gjennom utstillingen. Omvisningen «Dinosaurene og deres verden» passer fint for barnehager, SFO-er og elever i småskolen.

For de litt større barneskoleelevene er det «Dinosaurenes jord – en verden i sakte endring» som er tema. Hvilke ytre krefter var med på å forme landskapet, og hvordan påvirket dette dinosaurene – som til slutt døde ut? Vi tar utgangspunkt i enkelte dinosaurer, og gjennom dem blir vi bedre kjent med den verden de levde i.

Jordas utvikling er også tema for dinosauropplegget vi har laget for ungdomstrinnet. Gjennom «Dinosaurenes Pangea» får elevene lære mer om jordas utvikling. Hvordan kan ett kontinent bli til flere? Hvordan har en verden i sakte-sakte utvikling påvirket livet på jorda? Kan vi trekke paralleller til livet på jorda i dag?

Elevene på videregående skal i løpet av et besøk i dinosaurutstillingen få bryne seg på det store spørsmålet: «Hvorfor døde dinosaurene?» Er asteroiden hele svaret eller spilte også klima en rolle? Dinosaurene kan brukes til å undersøke spørsmål som: Hvilke faktorer påvirker evolusjon? Hvorfor blir noen arter dominerende og utvikler seg over flere millioner år, mens andre dør ut? Hva skal til for å skape et biologisk mangfold?

I tillegg til de fastsatte oppleggene, vil vi selvsagt være behjelpelige med å lage tilpassede skoleopplegg til din klasse. Ta kontakt med booking@norskolje.museum.no eller bestill ved å gå inn på lenken: bestilling av skoleopplegg

Merk at alle skoleklasser, SFO-grupper og barnehager må bestille tid til undervisningsopplegg – uavhengig av om gruppa ønsker å benytte seg av et av våre pedagogiske opplegg eller ikke.

Bestilling

Vi ber skoler, barnehager og SFO-er henvende seg til booking@norskolje.museum.no for å reservere tid for å se dinosaurene, eller benytte seg av bestilling av skoleopplegg 

Alle billetter inkluderer alle museets utstillinger, med begrensinger i dinosaur-utstillingen.
Barn under 10 år må ha med seg en voksen.

Vi tilrettelegger for et trygt og godt besøk hos oss.
Vi ber deg om å komme frisk og å ta hensyn til gjeldende retningslinjer.
Velkommen til et hyggelig og trygt besøk på museet!

Vi ber deg hjelpe til med det ved å bestille dinosaurbillett til «Oljens øyenvitner».

Vi gjør oppmerksom på at lekeplattformen Småtroll har måttet vike midlertidig, for å gjøre plass til dinosaurene.