Byjubileet 2025: Vitenpark kan fornye Geoparken Byjubileet 2025: Vitenpark kan fornye Geoparken
Publisert: 15. juni 2021 Oppdatert: 15. juni 2021
Oljemuseet står bak ideen om å fornye Geoparken på Kjeringholmen fram mot Stavanger bys 900-årsjubileum i 2025.
Idéskissen viser hvordan et akvarium kan bygges inn i den nye vitenparken på Kjeringholmen. Illustrasjon: Mad/Mud
Print Friendly, PDF & Email

Geoparken har samlet unge og voksne, fastboende og turister til aktivitet på Kjeringholmen siden 2008.

Men nå er parken slitt og moden for fornying. Norsk Oljemuseum har fått muligheten til å utvikle et idéprosjekt i forbindelse med Stavangers byjubileum i 2025. I samarbeid med arkitekter fra Mad/Mud har museet overlevert en idé om en vitenpark, nært knyttet til vannet.

Lek og læring

Vitenparken byr på opplevelser, læring, lek, muligheter for rekreasjon og aktivitet. Målet er å bringe videre de beste elementene fra Geoparken og bringe nye, spennende elementer inn for å skape et byrom som fungerer både til hverdagsbruk og store anledninger, for byens befolkning og for tilreisende turister.

Veteranbåter, folkeliv og en hyggelig kaikant. Det kan bli mulig på Kjeringholmen, viser idéskissen for den nye Vitenparken. Illustrasjon Mad/Mud

Veteranbåtene er tiltenkte sin plass langs kaiene, som vedtatt i sentrumsplanen. Den store plassen skal også kunne romme et servicebygg for veteranbåtenes aktiviteter – eller kanskje det til og med skal bygges båter igjen på Kjeringholmen – som i riktig gamle dager.

Møte med fiskene

Og mest spennende av alt, kanskje, et akvarium. Idéprosjektet viser hvordan Stavanger kan få sitt eget akvarium. I et integrert anlegg kan publikum komme tett på et mangfold av arter som lever i fjordene rundt og havet utenfor Stavanger. Finnes det en morsommere måte å lære om havet enn å møte fisk og andre arter på nært hold?

Sola skinner ikke alltid i Stavanger. Derfor ønsker Vitenparken at vannet – også i form av regn – skal komme til nytte og glede for alle som besøker parken. Illustrasjon: Mad/Mud

Vann fra hav og regn

Vann er gjennomgangstema i den nye Vitenparken på Kjeringholmen, både vannet i havet, vannet i fontener og lekeområder og vannet som kommer som regn skal få spille en rolle i den nye parken.

Idéprosjektet foreslår å bringe videre det populære hoppelandskapet i en form som krever mindre vedlikehold enn dagens løsning gjør. Spennende aktivitet skal også et klatretårn by på.

Kjeringholmen, slik den kan se ut med grønne lunger, vannlek, akvarium, klatretårn, havn for veteranbåter og en geologisk vandring. Illustrasjon: Mud/Mad

Store flater

Området som i dag rommer Geoparken og plassen foran Norsk Oljemuseum er en av de største, åpne plassene i sentrum. Større enn Torget, og nesten like stort som nyoppussede Ruten i Sandnes. En oppgradering av dette viktige området i Stavanger sentrum, kan ikke bæres av Oljemuseet alene. Stavanger kommune har nå mottatt idéprosjektet og for å realisere Vitenparken på Kjeringhomlen, trengs politisk vilje til å sette fart på prosjektet fram mot byens 900-årsjubileum i 2025.