8. september: Fra universet til Oljemuseet 8. september: Fra universet til Oljemuseet
Publisert: 30. august 2019 Oppdatert: 11. september 2019
Kom til Norsk Oljemuseum søndag 8. september og opplev meteoritter fra Månen og Mars! På Geologiens dag byr vi på gratis adgang.
Ser du på steiner i mikroskop, vil du helt sikkert oppdage noe nytt. (Foto: NOM)
Print Friendly, PDF & Email

Norsk Geologisk Forening og Oljemuseet er sammen om å arrangeres Geologiens dag i Stavanger. Her kan du for eksempel glede deg til å forstå forskjellen mellom meteorider, meteorer og meteoritter.

Denne lille meteoritten er, tro det eller ei, fra Mars. (Foto fra Naturens Mangfold)

Meteoritter fra Mars

Du vet det kanskje allerede, men meteorittene er små «steiner» som kommer fra andre steder i verdensrommet, som har tatt seg gjennom jordas atmosfære og landet på jorda. Rune Frøyland kan og vet veldig mye om slike steiner. Han er daglig leder i butikken Naturens Mangfold og kommer til Oljemuseet søndag 8. september. Dit har han med seg de sjeldneste skatter.

-Jeg tar med meg et bredt utvalg av de viktigste meteoritt-typene. Ingen av disse er vanlige. De er mye sjeldnere enn gull, og noen av de aller sjeldneste er fra Mars, fra Månen og en som er funnet i Norge, forteller Frøyland.

Ingen meteoritter er vanlige. De er mye sjeldnere enn gull.

Rune Frøyland, Naturens Mangfold

Samlere verden over

Rune Frøyland både selger og samler på meteoritter. De fleste som blir funnet på jorda, finnes i store ørkenområder som Sahara eller på isbreer som i Antarktis. Gjennom grundige analyser og undersøkelser slås det fast om det er en meteoritt og hvor den mest sannsynlig stammer fra.

-Marsmeteoritter er blant annet analysert basert på gass i ørsmå hulrom i meteorittene. Gassene herfra er sammenlignet med kunnskapen man har om atmosfæren på Mars. Månemeteoritter er sammenlignet med materiale Apollo-ferdene hadde med seg fra Månen, sier Frøyland.

Sånn kan altså vitenskapsfolk og samlere skille ekte meteoritter fra falske.

Ta med deg en stein!

I år har meteoritter fra andre deler av universet fått ekstra oppmerksomhet. Men Geologiens dag gir mulighet til å lære og forstå mer om vanligere stein og bergarter rundt oss i naturen.

Har du en stein du vil vite mer om? Da er det bare å ta den med seg og spørre flinke og interesserte geologer som er på Oljemuseet denne dagen.

Aktivitetene foregår fra kl. 12 – 16, men museet er åpent fra 10 – 18 søndag 8. september. På Geologiens dag er det gratis adgang for alle på Oljemuseet.