Velkommen til utstillingsåpning Velkommen til utstillingsåpning
Publisert: 12. mai 2017 Oppdatert: 12. mai 2017
Onsdag 31. mai kl. 14.30 åpner Norsk Oljemuseums nye storsatsing Dype hemmeligheter. Utstillingen tar publikum med på en reise 200 millioner år tilbake i tid, ned i havet, dypt ned i undergrunnen hvor olje og gass er dannet.
Print Friendly

Hvorfor er det så mye olje og gass i havbunnen utenfor kysten av Norge?

Det er spørsmålet den nye utstillingen Dype hemmeligheter forsøker å gi svar på.

Svaret må vi minst 200 millioner år tilbake for å finne. Omtrent da ble grunnlaget for Norges moderne velstand lagt, i form av alger i havet som fanget energien fra sola, falt til bunns og gjennom langsomme, naturlige, geologiske prosesser er blitt til olje og gass – energi for vår tid.

Fire nødvendige brikker

Petroleumsgeologi er ikke nødvendigvis allemennkunnskap, men egentlig er det ikke så vanskelig å forstå.

I den nye utstillingen på Norsk Oljemuseum er dannelsen av olje og gass kokt ned til fire nødvendige brikker: En kilde for oljen og gassen – altså de før nevnte algene, et reservoar for oljen og gassen – altså et «lager» av porøs sandstein eller kalkstein, et tak for å unngå at oljen og gassen siver ut av reservoaret og blir borte i havet gjennmo millioner av år, og fenomenet migrasjon. I petroleumssammenheng beskriver det omdanningen fra alger til olje eller gass og hvordan denne oljen og gassen beveger seg fra kilden til reservoaret.

Fire brikker altså, som har falt på plass til rett tid, under gunstig temperatur og trykk og blitt moden og klar til å bli funnet i vår tid.

Geologisk flaks

Det er altså en stor posjon geologisk flaks som har gjort Norge til en stor olje- og gassnasjon.

Men det er dyktige fagfolk som har sørget for å ta i bruk og videreutvikle teknologi for å kunne finne og utvinne olje og gass på norsk sokkel og ansvarlige politikere som har bidratt til en forvaltning av ressursene som kommer den norske befolkningen til gode.

Norsk Oljemuseum har satset stort når vi nå er klare til å åpne en ny utstilling og petroleumsgeologi – selve grunnlaget for den norske petroleumsvirksomheten.

Velkommen til utstillingsåpning!

Utstillingen er realisert med støtte fra Statoil Morgendagens Helter og Norsk Oljemuseums øvrige sponsorer.

31. mai kl. 14.30 skal alt være klart til utstillingsåpning. Velkommen til Dype hemmeligheter!